Get Adobe Flash player

Zasady żywienia dzieci w przedszkolu

image_153

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontrola przedszkolnego jadłospisu

Za żywienie dziecka w Przedszkolu nr 175 odpowiedzialna jest Pani Krystyna Zabłocka-intendent, technolog żywienia która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układa zgodnie z zaleceniami dietetyków. O ich przestrzeganie w samorządowych przedszkolach dba Państwowa Inspekcja Sanitarna (sanepid), która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne jadłospisy (w przedszkolach prywatnych kontroluje tylko higienę posiłków).

Zasady żywienia w przedszkolu

To podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu:

•Każdego dnia na talerzu dziecka muszą znajdować się produkty z 5 grup tj.: produkty zbożowe; mleko i produkty mleczne; mięso, drób, wysoko gatunkowe wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych; warzywa i owoce; tłuszcze.

•Ważne jest urozmaicenie posiłków. To znaczy, że na obiad nie podaje się kilku ciężkostrawnych potraw (np. zupy grochowej i kapusty) lub dań przyrządzonych tą samą techniką kulinarną (np. smażonej ryby i frytek). Ideałem jest posiłek lekkostrawny z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw. W naszym przedszkolu ściśle przestrzegamy tych zaleceń, przeważają produkty duszone ,gotowane i pieczone-potrawy smażone podawane są raz w tygodniu. Ponadto zgodnie ze znowelizowaną Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia kompoty do posiłków słodzone są miodem, i ograniczona jest sól w potrawach.

•W przedszkolnych posiłkach przeważać muszą pokarmy zmuszające do żucia. Bo jeśli zbyt często podaje się trzylatkowi papki, dziecko nie uczy się prawidłowo żuć (to ma negatywny wpływ na zgryz), a poza tym rozleniwia się i po jakimś czasie po prostu nie chce mu się pogryźć nawet skórki z chleba.

•Przedszkolne menu uwzględnia bieżącą porę roku i wykorzystuje owoce i warzywa sezonowe, bo to one zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. Zimą częściej sięga się po mrożonki.

Kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu

Kierownik stołówki dba również o kaloryczność posiłków, a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm całodzienna wartość energetyczna powinna wynosić ok. 1200-1700 kcal i choć wartość ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku.
Sanepid sprawdza również, czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych (m.in. białka, witamin i składników mineralnych). Jeśli zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, wydaje przedszkolu odpowiednie zalecenia.

Czy dzieci mogą przynosić do przedszkola własne jedzenie?

Ponieważ przedszkole bierze odpowiedzialność za żywienie dzieci na swoim terenie, nie powinny one przynosić własnych kanapek czy smakołyków. Poza tym dziecko powinno jadać regularnie. Gdy przed obiadem zje przyniesioną przez siebie paczkę paluszków, nie będzie mieć już apetytu na zupę i drugie danie.

Czy alergik może chodzić do zwykłego przedszkola?

Tak, pod warunkiem, że dyrekcja przedszkola wyraziła zgodę na przyjęcie takiego dziecka. Są bowiem alergie, które wymagają ściśle restrykcyjnej diety, a przedszkole może nie mieć warunków do jej przestrzegania (np. dieta bezglutenowa). Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na kakao czy rybę, nie powinno być żadnych problemów z jego przyjęciem. Trzeba tylko pamiętać o poinformowaniu personelu o alergii dziecka.